De FeM-poli heeft speciale spreekuren voor onderzoek en behandeling van menstruatie problemen. Vanaf het 35e jaar kampt 20% van de vrouwen met overmatig menstrueel bloedverlies. In Nederland is bij ongeveer 4% van alle huisarts consultaties abnormaal bloedverlies de hoofdklacht bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar. Voor consulten bij de gynaecoloog geldt dit in 20% van de gevallen. Deze klachten kunnen door (gesteelde) afwijkingen in de baarmoeder zoals poliepen of vleesbomen veroorzaakt worden.
De menstruatiescorekaart
Met behulp van onderstaande menstruatiescorekaart kunt u voor uzelf en de behandelend arts duidelijk maken hoeveel het bloedverlies is bij de menstruaties. Instructie: Elke keer wanneer u een verband of tampon verwijdert vergelijkt u het zichtbare bloedverlies met de afbeeldingen op de menstruatiescorekaart en zet u een verticaal streepje (‘turven’) in het hokje naast het plaatje dat het meest daarmee overeenkomt. De cijfers in de bovenste rij komen overeen met de dag van de menstruatie. Zo is dag 1 de dag waarop de menstruatie begon, dag 2 is de dag erna, enz. Eventueel gebruikt u een tweede kaart als de menstruatie langer duurt dan 8 dagen. Neem de ingevulde menstruatiescorekaart mee naar het eerstvolgende bezoek aan uw arts.
Veel voorkomende menstruatieklachten
Aanvullend onderzoek kan de oorzaak aantonen en meestal is er ook een passende behandeling mogelijk. Soms is geruststelling voldoende.
Let op: gebruik van voedingssupplementen die teunisbloemolie, ginseng, ginkgo, gember, dong quai wortel, knoflook, moederkruid, monnikspeper, visolie of vitamine E bevatten kunnen aanleiding geven tot meer menstrueel bloedverlies
Verder onderzoek bij Menstruatieklachten
Met behulp van echoscopie kan de baarmoeder worden bekeken en vaak komen ook de beide eierstokken fraai in beeld. De baarmoederholte kan beter afgebeeld worden met een (water)contrast echo, de arts brengt dan een klein beetje steriel water, gel of schuim in en kan vleesbomen of poliepen beter beoordelen, soms ook de eileiders. Afwijkingen kunnen soms met een kleine kijkoperatie in de baarmoeder (hysteroscopie) worden weggenomen, er kunnen ook medicijnen worden geadviseerd. Het behandelvoorstel moet aansluiten bij uw wensen, u kunt uw vragen stellen en rustig bedenktijd nemen voordat u een besluit neemt.
Wij zijn aangesloten bij de Werkgroep Gynaecologische Endoscopie (WGE) van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
Meer weten?
Klik dan hier