Wist u dat….

  • maandelijks terugkerende klachten van de menstruatie cyclus verergeren in de overgangsfase, waardoor verzuim en verlies van productiviteit dreigt
  • veel werkneemsters deze klachten accepteren en beschouwen als iets wat erbij hoort, waarvoor ze niet naar artsen gaan
  • de wachttijd voor passende zorg in de ziekenhuizen is opgelopen naar 90 – 180 dagen
  • een zieke werknemer een bedrijf gemiddeld €260 per dag kost

Er zijn maatwerk oplossingen waarmee zowel werkneemsters als bedrijven de lasten van deze opeenstapeling van problemen kunnen beperken.

Voorbeeld 1: Mw A is 49 jaar en heeft heftige bloedingen. Ze heeft geen energie meer om haar werk te doen bij de administratie of aan de balie bij een bank. Sinds drie weken is ze in de ziektewet in afwachting van de afspraak bij de specialist. Wachttijd is 4 maanden. Mw A gaat zelf bellen om eerder gezien te worden, en kan binnen een week bij een ZBC terecht. De kosten worden niet volledig vergoed door haar zorgverzekeraar. Mw A gaat in gesprek met haar leidinggevende want zowel zijzelf als de bank zijn gebaat bij een eerdere aanpak van haar klachten. Met goed resultaat.

Voorbeeld 2: Een zorginstelling met ruim 600 werkneemsters kampt met ziekteverzuim% tot boven 10%. Langdurig uitgevallen vrouwen melden vooral mentale klachten en slaapstoornissen. Vanuit goed werkgeverschap start de instelling een voorlichtingscampagne gericht op het vitaal en inzetbaar houden van werkneemsters. De aandacht voor hun welzijn en bespreking van de problematiek in kleine groepen op het werk voorziet in een behoefte en leidde tot beter hulpzoekgedrag. Binnen een jaar daalde ook het ziekteverzuim%.

Voorbeeld 3: Mw B is 44 jaar en geboren in Brazilië. Ze heeft burn out klachten, pijnlijke bloedingen, vermoeidheid, last van spieren en gewrichten. Haar jongere zus in Brazilië heeft geen baarmoeder meer en krijgt hormoontherapie. In Nederland is men terughoudend met opereren en hormoon behandelingen. Mw B zet haar hulpvraag door bij een ZBC en via een tertiaire doorverwijzing wordt zij geopereerd en met passende hormoontherapie is zij klachtenvrij weer aan het werk.

HormonenWijzer programma’s: Is uw bedrijf ook toe aan maatwerk oplossingen, of wilt u de problemen liever voor zijn? Informeer naar de HormonenWijzer programma’s waarmee onze experts uw werkneemsters vitaal en inzetbaar houden. Dat kan op locatie, of extern of op onze praktijk, afhankelijk van het aantal deelnemers. Er is ruime ervaring met voorlichting en training van werkneemsters en leidinggevenden in groepsverband.

Contact per mail via info@fempoli.nl voor al uw vragen en voor het maken van afspraken.

Referentie:

  • First experience with shared medical consultations at the workplace for employees aged 45-60 focused on awareness, education and reduction of menopause symptoms – poster presentation at 2022 IMS 18th World Congress on Menopause, Lisbon Portugal 26-29 October
    IM Pinas gynecologist PhD FECSM NCMP, A Botterweg MSc Applied Psychology, HR Franke gynecologist PhD
  • Pinas IM, A Botterweg, HR Franke. Exploring workability and conditions to improve work participation among female health care workers aged 45-60 years.Menopause: The Journal of the North American Menopause Society (2019)
  • Pinas IM. Menopauze, Arbeid en Zorg: werkbare combinatie? Quintesse 2016 (1); 26-33