Er is toenemende belangstelling van zwangere vrouwen voor routine echoscopisch onderzoek. In het begin van de zwangerschap is te zien of het hartje van de baby klopt en of het om een eenling of meerlingzwangerschap gaat. Later in de zwangerschap kan echoscopisch onderzoek naar de groei of ligging van het kind worden gedaan en kunnen sommige afwijkingen worden opgespoord. Door verbetering van de kwaliteit van ultrageluidonderzoek zijn rond de 20e zwangerschapsweek naast neuraalbuisdefecten ook andere ernstige aangeboren aandoeningen prenataal op te sporen. Voor dit specialistisch onderzoek in de zwangerschap maakt de FeM-poli gebruik van 4D echoscopie vanwege de hoge 3-dimensionale beeldkwaliteit die een betere beoordeling van de (uitwendige) aanleg van het kind mogelijk maakt.

Echoscopisch onderzoek

Een echo ontstaat door weerkaatsing van ultrageluid. Dat zijn geluidsgolven van meer dan 20.000 trillingen per seconde. Deze geluidsgolven zijn voor de mens niet hoorbaar. Echobeelden kunnen op een foto, video of DVD worden vastgelegd. Het echoscopisch onderzoek is niet schadelijk voor de baby.

Echoscopische Illustraties Philips Nederland Medical Systems BV

2D echo
Hiermee wordt een 2-dimensionale afbeelding van het kind verkregen (platte doorsnede). De organen en bewegingen van het kind zijn goed te zien vanaf 16 weken zwangerschapsduur.

3D echo
De buitenkant van de baby is met deze techniek goed te zien. Het stil­staande beeld is levensecht, als in een film en onderzoek naar de aanleg van het kind is beter mogelijk. De beste tijd voor deze echo is tussen 22 en 28 weken zwangerschapsduur.

4D echo
Net als de 3D echo maar nu zijn ook de bewegingen van de baby te zien.
De beelden kunnen vanuit verschillende kanten worden bekeken en gedraaid,
zodat speciale onderzoeken uitgebreid kunnen worden gedaan.

Videoclip met 4D-echo van baby bij 22 weken. © 2011 FeM-poli.