Nice, 4 februari 2017

Prijs voor de beste posterpresentatie tijdens het ESSM congres 2017 in Nice voor de FeM-poli.

 

Sexual Functioning and Menstrual Pattern Migraine: Pilot Study on Effects of Hormonal Interventions During Menopause Transition

C Otten MSc, IM Pinas gynecologist MD PhD FECSM

ZBC FeM-poli Independent Treatment Center For Women’s Health Zwolle, The Netherlands

Het betreft de eerste resultaten van hormonale behandelingen van menstruatie gerelateerde migraine bij vrouwen in de overgangsfase. Doorgaans hebben deze vrouwen een verergering van de hoofdpijnen ten teken dat ze in de overgang zijn. De eerste analyses van vrouwen die op de FeM-poli behandeling kregen voor hun hormonale migraine tonen een significante afname van de hoofdpijnen. Daarbij trad er geen gewichtstoename op. Voor het seksleven heeft de hormonale behandeling evenmin nadelige gevolgen. De hormonale aanpak van migraine bij vrouwen in de overgang zal hierdoor meer navolging kunnen krijgen.

ZBC FeM-poli is sinds 2006 actief als onafhankelijke gynaecologische polikliniek met speciale aandacht voor de ouder wordende vrouw. Door de organisatie van de praktijk is effectmeting van behandelresultaten per consult vanaf de start geïmplementeerd. Wetenschappelijk onderzoek wordt verricht in samenwerking met de afdeling Toegepaste Psychologie van Hogeschool Leiden en Saxion Deventer en de LASA-VUmc Amsterdam onderzoeksgroep. In de zomer van 2016 was Chantelle Otten, studente Psychologie aan de Universiteit van Sydney te gast op de FeM-poli. Zij specialiseerde zich in de module Sexual Medicine en werkte mee aan het wetenschappelijk onderzoek dat tijdens het 19e internationale ESSM congres 2017 in Nice werd gepresenteerd.