Thema Wereld menopauzedag 2014: behoud van gezondheid en preventie van ziekte na de overgang

De internationale vereniging voor de Overgang (International Menopause Society ofwel IMS) adviseert elke vrouw om rond haar vijftigste jaar met de huisarts te overleggen over haar gezondheidsrisico’s, en maatregelen waarmee ziekte kan worden voorkomen. Elk jaar vraagt deze vereniging wereldwijd aandacht voor de overgang met een Wereld Menopauzedag op 18 oktober. Het thema in 2014: behoud van gezondheid en preventie van ziekte na de overgang.

De levensverwachting van vrouwen neemt toe en zij zullen meer jaren na de overgang doorbrengen. Ze moeten zich voorbereiden op meer chronische aandoeningen tegelijkertijd: denk aan overgewicht, suikerziekte (diabetes), hart- en vaatziekten, botontkalking (osteoporose), depressie, dementie en sommige kankervormen.

Leefstijlaanpassingen  bewijzen hun waarde: Stoppen met roken en een gezond gewicht doen het risico op hartaandoeningen (veroorzaakt door verstopte kransslagaders) afnemen met 12-14 procent. Door actieve aanpak van hoge bloeddruk daalt het risico op een beroerte met 30-40 procent, het risico op een hartinfarct met 20-25 procent en dat van hartfalen met 50 procent.

Gezonder ouder worden gaat niet vanzelf. De IMS heeft een top-10 opgesteld van preventie tips voor een gezonder leven na de overgang:

  1. stop roken
  2. verminder alcohol gebruik
  3. regelmatige lichaamsbeweging (aerobic oefeningen)
  4. gezonde voeding
  5. bewaken van gezond gewicht
  6. deelname aan geestelijk stimulerende activiteiten
  7. deelname aan regelmatige kanker screening
  8. overweeg hormoontherapie bij vrouwen met overgangsklachten jonger dan 60 jaar
  9. overweeg specifieke maatregelen bij verhoogde risico’s op ziekten bv door familiaire aanleg
  10. inventariseer de gezondheidsrisico’s rond 50e jaar en bespreek met de arts welke preventieve maatregelen getroffen kunnen worden